Wednesday, May 25, 2011

ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΠΕΤΑΛΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ ΠΑΡΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑ ΣΤΟ ΙΧ «

Την Κυριακή στην αποθήκη 1 του λιμανιού, οι εξαιρετικοί και σύμμαχοι στην διεκδίκηση του δημοσίου χώρου ποδηλάτες οργάνωσαν μια ημερίδα. Στη συζήτηση φάνηκε ξεκάθαρα ότι μόνο διεκδικώντας ομαδικά  αυτό που οι ίδιοι στερήσαμε από τους εαυτούς μας…. την ανθρώπινη επαφή σε ένα ανθρώπινο αστικό περιβάλλον, έχουμε πιθανότητες επιτυχίας. Πράγματι οι συλλογικότητες της πόλης δηλαδή οι οργανωμένες ομάδες πολιτών,φαίνεται ότι αρχίζουν να αποκτούν ολοένα και περισσότερη πρόσβαση στη λήψη αποφάσεων.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Θάνος Βλαστός παρουσιάζοντας το σχέδιο των ποδηλατοδρόμων της Αθήνας που είναι πλέον σήμερα νόμος
του κράτους, αυτό σαν πρώτο βήμα κατατέθηκε στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ από την αντίστοιχη ομάδα των ποδηλατών της Αθήνας. Το πολύ ενδιαφέρον της ημερίδας ήταν ότι στο δεύτερο μέρος της παρουσιάστηκε ένα αντίστοιχο σχέδιο ποδηλατοδρόμων για την Θεσσαλονίκη που μπορεί και πρέπει να θεσμοθετηθεί και να ισχύει και για εδώ.

Το σχέδιο αυτό που εκπονήθηκε σε εθελοντική βάση από τους ποδηλάτες της Θεσσαλονίκης είναι ένα σοβαρό εργαλείο διεκδίκησης για ένα καλλίτερο περιβάλλον στην πόλη, πρέπει να θεσμοθετηθεί και να ισχύει μετά τις απαραίτητες διαδικασίες.

Το πάνελ της ημερίδας αποτελούνταν από τον συγκοινωνιολόγο καθηγητή του ΑΠΘ Χρήστο Ταξιλτάρη που ήταν και ο συντονιστής της ημερίδας, τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Σπύρο Βούγια , τον αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης Ανδρέα Κουράκη, τον καθηγητή του ΕΜΠ Θάνο Βλαστό, ειδικό σύμβουλο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, τον πρόεδρο της Ένωσης για τα δικαιώματα των Πεζών Γρηγόρη Μαυράκη, την εκπρόσωπο κίνησης πολιτών <<η άλλη πόλη>> αρχιτέκτονα Βιβιάννα Μεταλληνού και τους εκπροσώπους των ποδηλατών Παναγιώτη
Γαβρέλα και Μελίνα Σαμαρούδη.

περισσότερα εδώ!

No comments:

Post a Comment